Το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου

Το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου – Γεώργιος Ηλιόπουλος βρίσκεται στον Αδάμαντα, το επίνειο της Μήλου, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων. Δημιουργήθηκε από την κυρία Καίτη Κυριακοπούλου στη μνήμη του πατέρα της, Γεωργίου Ηλιοπούλου.

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται, και το οποίο δεσπόζει του κόλπου της Μήλου, ήταν ένα παλιό εργοστάσιο κατεργασίας καολίνη, που αναστηλώθηκε για το σκοπό αυτό. Η κατασκευή του εργοστασίου τοποθετείται στο 1925. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, το οποίο όμως είχε αρχίσει να καταρρέει λόγω εγκαταλείψεως πριν περάσει στην ιδιοκτησία της ΟΡΥΜΗΛ Α.Ε., εταιρία η οποία ανήκει στην κα Καίτη Κυριακοπούλου. Tο ερείπιο αναστηλώθηκε με υψηλής αισθητικής κριτήρια και σεβασμό στην αρχική του αρχιτεκτονική.

Η αρχική ιδέα ήταν να διατηρηθεί, μετά την αναστήλωσή του, ως ένα χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου. Η τελική απόφαση για την αξιοποίησή του ως κέντρου συνεδρίων και πολλαπλών εκδηλώσεων έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της ελλείψεως μεγάλων αιθουσών στη Μήλο.

Το Κέντρο, με τα συνέδρια που πραγματοποιούνται σ’ αυτό, προσελκύει εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τουρισμό υψηλής ποιότητος, παράλληλα δε, με τα πολιτιστικά δρώμενα που φιλοξενεί (όπως θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, μουσικές εκδηλώσεις), συνεισφέρει αποφασιστικά στην περαιτέρω πολιτιστική αναβάθμιση της Μήλου.

O θρησκευτικός τουρισμός βρίσκεται σε ανάπτυξη. Επίκεντρο, πέραν των 140 εκκλησιών (ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΝΑΫΔΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ- Ζ.Α.ΒΑΟΣ), είναι οι μοναδικές στη χώρα μας παλαιοχριστιανικές κατακόμβες, στην ανάδειξη των οποίων συνέβαλαν αποτελεσματικά οι σχετικές ημερίδες του Συνεδριακού Κέντρου Μήλου.

Το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου – Γεώργιος Ηλιόπουλος λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική πολιτιστική Εταιρία, χρηματοδοτούμενη από τη ιδρύτρια του Κέντρου κα Καίτη Κυριακοπούλου, ένδειξη του ενδιαφέροντός της για την ανάπτυξη της Μήλου. Σοβαρό τμήμα των λειτουργικών δαπανών καλύπτεται από επιχορηγήσεις της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.

0ο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου λειτουργεί όλο το έτος και οι χώροι του είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες.


 

Το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου σε αριθμούς

Δραστηριότητες 2017 2000-2017 Μ.Ο. Ετησίως
Συνέδρια 98  6
Πολιτιστικές εκδηλώσεις 36   517 24
       
Σύνολο 40   30
       
Επισκέπτες 5.097 99.393 5.680
       
Στους ανωτέρω αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται τα εργαστήρια τεχνών κ.λ.π. που γίνονται στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου.