Η Μήλος


Η Μήλος βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο σημείο των Κυκλάδων, ενός από τους πιο αντιπροσωπευτικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Έχει έκταση περίπου 151 τ. χλμ. Tο σχήμα της μάλλον θυμίζει πέταλο, το εσωτερικό του οποίου αποτελεί το φυσικό της λιμάνι, όπου βρίσκεται και η πόλη Αδάμας, το επίνειο του Νησιού. Εντούτοις, ο Πλίνιος τη θεωρεί «στρογγυλοτάτη» (rotundissima). Στα αρχαία νομίσματά της απεικονίζεται ένα μήλο που παραπέμπει στο όνομά της.

Το ηφαιστειογενές έδαφος της Μήλου είναι πλούσιο σε ορυκτά, η εκμετάλλευση των οποίων παραδοσιακά αποτελεί την κυριότερη οικονομική πηγή για το Νησί, από τη νεολιθική εποχή (οπότε ήδη ανθούσε το εμπόριο του οψιδιανού) έως σήμερα. Σημείωσε κάμψη μόνο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η ανακάλυψη νέων ορυκτών, μετά την τουρκοκρατία, έδωσε μεγάλη ώθηση στην τοπική εξορυκτική βιομηχανία προσφέροντας απασχόληση σε μεγάλο αριθμό κατοίκων, συντελώντας έτσι στην πρακτικώς ανυπαρξία ανεργίας στη Μήλο και στην Κίμωλο.

Στη Μήλο βρέθηκε, στις αρχές του 19ου αιώνα, το άγαλμα της Αφροδίτης, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου και έκανε το νησί διεθνώς γνωστό.

Η απαράμιλλη ομορφιά του Νησιού, με τις παραλίες του και τα καταγάλανα νερά τους, προσελκύει όλο και περισσότερο τουρισμό. Το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου – Γεώργιος Ηλιόπουλος  συμβάλει ουσιαστικά στον τομέα αυτόν, ανοίγοντας προοπτικές σε ένα νέο είδος τουρισμού υψηλής ποιότητας, τον ακαδημαϊκό και συνεδριακό τουρισμό.

Περισσότερα στο www.milos.gr