Πολιτιστικοί προορισμοί & Δραστηριότητες

Αξίζει να επισκεφθείτε τις πρωτοχριστιανικές Κατακόμβες, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Κειμηλιοφυλάκιο Αγ. Τρίαδος-Εκκλησιαστικό Μουσείο, και στο γειτονικό νησί της Κιμώλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Κατακόμβες της Μήλου


Πηγή: www.ecclesia.gr

Οι κατακόμβες, το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο της νήσου Μήλου, βρίσκονται στην περιοχή του σημερινού οικισμού της Τρυπητής. Ιδρύθηκαν πιθανότατα στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. και σύμφωνα με τις επιγραφές που έχουν διασωθεί, καθώς και τη διακόσμηση σε μερικούς τάφους, φαίνεται πως οι ταφές σε αυτές συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του 5ου μ.Χ. αι. Η ευρύτερη περιοχή της Τρυπητής είναι γεμάτη από λαξευμένες σπηλιές στον πορώδη ηφαιστειογενή βράχο και τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους ως οικογενειακοί νεκρικοί θάλαμοι. Οι κατακόμβες ήταν γνωστές στους ντόπιους με την ονομασία “Ελληνική Σπηλιά”. Το 1844 τις επισκέφθηκε ο αρχαιολόγος Ludwig Ross, στη συνέχεια το 1878 ο Γάλλος αρχαιολόγος Charles Marie Adolphe Louis Bayet και το 1907 ο Γεώργιος Λαμπάκης, ενώ συστηματικά τις ερεύνησε και τις μελέτησε ο καθηγητής Γεώργιος Σωτηρίου.
Οι κατακόμβες στη σημερινή τους μορφή αποτελούν ένα σύμπλεγμα από τρεις μεγάλες υπόγειες στοές. Αυτές συγκοινωνούν μεταξύ τους με τεχνητές διόδους οι οποίες κατασκευάστηκαν τον 20ο αι. Κάθε μία από τις μεγάλες στοές συνδέεται με άλλες μικρότερες και υπάρχει και ένας νεωτερικός θάλαμος. Εκτός από τους τάφους που είναι λαξευμένοι στα τοιχώματα υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός τάφων λαξευμένων στο δάπεδο, οι οποίοι καλύπτονται με ακατέργαστες και ανισομεγέθεις πλάκες.

Απόσπασμα κειμένου Νίκης Τσελέντη-Παπαδοπούλου, αρχαιολόγου

Πληροφορίες:
2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Τρυπητή Μήλου (Ν. Κυκλάδων)

Είσοδος: €2, Μειωμένο: €1
Τηλέφωνο: 22870-21625

Πηγή: http://odysseus.culture.gr

 


Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου

milos mining museumΤο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου βρίσκεται στον Αδάμαντα, το επίνειο του νησιού.

Σκοπός του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου (ΜΜΜ) είναι να προβάλει την πλούσια γεωλογική και μεταλλευτική ιστορία της Μήλου και να τιμήσει όσους εργάστηκαν για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική και πολιτισμική ευημερία του νησιού στη μακραίωνη και αδιάλειπτη ιστορική του πορεία. Περισσότερα στο www.milosminingmuseum.com

Διεύθυνση του Μουσείοου

Μεταλευτικό Μουσείο Μήλου, Αδάμαντας 848 00 – Μήλος

Τηλ. +30 22870 22481 – Fax. +30 22870 23984


Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου βρίσκεται στην Πλάκα και στεγάζεται σ’ ένα όμορφο νεοκλασικό κτίσμα του Ernst Ziller. Στο μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε τις εξής συλλογές:
• Προϊστορική συλλογή από τη Φυλακωπή
• Συλλογή γλυπτών και ανάγλυφων
• Συλλογή οψιδιανού
• Συλλογή επιγραφών

Πληροφορίες:
Ώρες Λειτουργίας: 8:00 – 15:00, εκτός Δευτέρας

Είσοδος: €3 (€2 για άτομα άνω των 65 χρονών, ελεύθερη για φοιτητές και παιδιά κάτω των 10 ετών)
Τηλέφωνο: 22870-21620

Πηγή: www.milos.gr

 


Λαογραφικό και Ιστορικό Mουσείο Μήλου

Πίσω από την εκκλησία της Παναγίας της Κορφιάτισσας στην Πλάκα, θα βρείτε το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείου Μήλου. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1967 από την «Ένωση των εν Aθήναις Mηλίων» και σε αυτό έχετε την ευκαιρία να μάθετε για τη ζωή των Μηλίων μετά τον 17ο αιώνα (κυρίως από το 1850 μέχρι το 1930, που ήταν μία περίοδος ακμής για την Μηλιακή κοινωνία).

Πληροφορίες:
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-14:00 & 18:30-21:30, Κυριακή: 10:00-14:00, Δευτέρα: Κλειστά
Είσοδος: €3, Παιδιά και φοιτητές €1,5
Υπεύθυνη: Τζίνα Γρηγορίου
Τηλέφωνο: 22870-21292/22870-28121, 6937693794

Πηγή: www.milos.gr

 


Κειμηλιοφυλάκιο Αγ. Τριάδος – Εκκλησιαστικό Μουσείο

Πολύ κοντά στο λιμάνι του Αδάμαντα, βρίσκεται η εκκλησία της Αγία Τριάδας, η οποία φιλοξενεί και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Η εκκλησία αυτή, που μετρά χίλια χρόνια ζωής, χαρακτηρίζεται ως «σταυρεπίστεγη τρίκλιτη βασιλική μετά τρουλλοκαμάρας», μιας και αποτελείται από τρία κλίτη πάνω στα οποία υψώνεται κάθετα ο τρούλος στο ίδιο σχήμα με τον ναό. Αυτό το είδος εκκλησίας συναντάται πολύ σπάνια (υπάρχει μόνο άλλη μία εκκλησία, στην Πελοπόννησο, στο Λεβίδι Αρκαδίας) και είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό μνημείο.

Πληροφορίες:
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 09:15-13:15 & 18:15-22:15
Είσοδος: Ελεύθερη
Υπεύθυνος: Γρηγόρης Μπελιβανάκης (milosbel@otenet.gr)
Τηλέφωνο: 22870-23956.

Πηγή: www.milos.gr

 


Ναυτικό Μουσείο Μήλου

Το Μουσείο άνοιξε τον Σεπτέμβρη του 2008 και στεγάζεται πάνω από το λιμάνι του Αδάμαντα, στο κτίριο της παλιάς Κοινότητας του νησιού. Δημιουργήθηκε από τις προσπάθειες του γιατρού Πέτρου Αρμένη που συγκέντρωσε πλήθος εκθεμάτων σχετικών με τη ναυτική δραστηριότητα στη Μήλο. Τα εκθέματα ξεκινούν από την προϊστορική εποχή, με εργαλεία από οψιδιανό, προχωρούν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και καταλήγουν στα νεότερα χρόνια.
Στο Ναυτικό Μουσείο εκτίθενται σπάνιοι χάρτες, από τα χέρια ειδικών χαρτογράφων, και η φημισμένη ξυλόβαρκα «Ειρήνη».

Πληροφορίες:
Ώρες λειτουργίας: 18:00 – 22:00
Τηλέφωνο: 22870-22013

Πηγή: www.milos.gr

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας. Στεγάζεται σε παραδοσιακό, διώροφο οίκημα, από τα παλαιότερα του Χωριού και άρχισε να λειτουργεί το 2006.
Στον 1ο όροφο παρουσιάζεται η αρχαία ιστορία της Κιμώλου ξεκινώντας από την Ύστερη Νεολιθική εποχή με εκθέματα, κείμενα και προβολή ταινίας, ενώ εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση, κάτω από διάφανο δάπεδο, αρχαίας ταφής, όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή της.

Πηγή φωτογραφιών: Πρόσκληση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιμώλου

Πηγή: www.gokimolos.gr


Πληροφορίες:
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 8:30-15:00
Δευτέρα: Κλειστά

Τηλέφωνο: 22870-51291
Fax: 22870-51719

 


Ιαματικά Λουτρά

iamatika loutra milouΗ Μήλος χάρη στην ηφαιστειακή δραστηριότητα και στη μετα-ηφαιστειακή υδροθερμική δράση, διαθέτει πολλές ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Χαρακτηριστικά, ο Ιπποκράτης αναφέρει στο ‘Ε βιβλίο του «Περί επιδημιών» τη θεραπεία ενός επιφανούς Αθηναίου που έπασχε από δερματοπάθεια στα Λουτρά του Λάκκου στη Μήλου. Επίσης, αναφορά στις ιαματικές πηγές του νησιού γίνεται και από τον γάλλο καθηγητή της Βοτανικής Joseph Pitton de Tournefort στα “περιηγητικά” του κείμενα το 1771.
Το νησί διαθέτει πληθώρα θερμών πηγών με διαφορετική θερμοκρασία και σύσταση νερού.

Πηγή: www.milos.gr/el/drastiriotites/iamatika-loutra

 


Miloterranean Geo Experience

Επτά λεπτομερώς χαρτογραφημένες διαδρομές και επιμελημένα κείμενα ξενάγησης αποκαλύπτουν στον στον περιηγητή τη μοναδική γεωλογία, το πλούσιο μεταλλευτικό παρελθόν και παρόν και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας μια ως τώρα << κρυφή >> Μήλο.Γεωλόγοι, μεταλλειολόγοι, δασολόγοι, χαρτογράφοι και ιστορικοί ένωσαν όχι μόνο τισ γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες τους προκειμένου να ξεναγήσουν τον επισκέπτη σε πρωτόγνωρες πτυχές αυτού του Κυκλαδίτικου τοποίου. Οι χάρτες Miloterranean είναι διαθέσιμοι από το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου www.milosminingmuseum.com.Περισσότερες πληροφορίες στο www.miloterranean.gr


Φεστιβάλ Μήλου

Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Μήλου, το οποίο η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια, και τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται από το Δήμο Μήλου με μέγα χορηγό την S&B. Το Φεστιβάλ Μήλου, εκτός από μουσικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει εικαστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις, που διοργανώνονται σε διάφορα μέρη του νησιού. Αρκετές από τις εκδηλώσεις αυτές φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου Μήλου Γεώργιος Ηλιόπουλος.


Τοπικές Γιορτές

Oι κάτοικοι της Mήλου, διατηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις, σας καλούν σε γιορτές και εκδηλώσεις, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες, ντόπιο κρασί και με τους ήχους νησιώτικης μουσικής να χορέψετε και να διασκεδάσετε.

Ημερομηνίες τοπικών γιορτών:

50 μέρες μετά το Πάσχα στην Aγία Tριάδα, στον Aδάμαντα

30 Iουνίου στους Aγίους Aναργύρους

6 Iουλίου στην Aγία Kυριακή

16 Iουλίου στην Aγία Mαρίνα, στο Xάλακα

19 Iουλίου στον Προφήτη Hλία, στο Xάλακα και στην Kώμια

21 Iουλίου στην Aγία Mαρκέλλα, στον Kήπο

25 Iουλίου στην Aγία Παρασκευή, στα Πολλώνια

26 Iουλίου στον ‘Aγιο Παντελεήμονα, στα Πλακωτά και στον Kόρφο

31 Iουλίου Πρόοδος του Tιμίου Σταυρού, στο Γολγοθά στις Πλάκες

5 Aυγούστου της Mεταμορφώσεως, στον Παρασπόρο

14 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου, στη Zεφυρία

15 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου ή ‘Aγιο Xαράλαμπο Aδάμαντα

17 Aυγούστου στον ‘Aγιο Φλώρο, στην Kώμια

22 Aυγούστου στην Παναγία τη Γιάτρισσα, στην Kώμια

22 Aυγούστου στην Παναγία του Kήπου

22 Aυγούστου στην Παναγία τη Φανερωμένη, στην Tρυπητή

26 Aυγούστου στον ‘Aγιο Φανούριο, στα Πολλώνια

28 Aυγούστου στον ‘Aγ. Iωάννη τον Πρόδρομο, στις Aγριλιές και στον Προβατά

29 Aυγούστου στον ‘Aγιο Aλέξανδρο, στου Kατσούλη

31 Aυγούστου του Παντοκράτορα, στο Mύτακα

6 Σεπτεμβρίου στον ‘Aγιο Σώστη, στον Προβατά

7 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Eλεούσα, στα Ψαθάδικα

8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Kορφιάτισσα, στην Πλάκα

13 Σεπτεμβρίου του Σταυρού, στα Kανέρια

16 Σεπτεμβρίου στην Aγία Σοφία, στο Xάλακα

25 Σεπτεμβρίου στον ‘Aγιο Iωάννη, στο Xάλακα